Hirdetés

Óriás Balaton térkép

balaton terkep mini mod.jpg

A Balatonról

A Balaton szépsége időtálló. Különleges tájegységei és egyedülálló vize mindenkiben felejthetetlen emlékeket hagy. Emellett fontos a vízi turizmus, az aktív- és ökoturizmus, a szőlészet-borászat valamint a wellness is.

Leggyakoribb címkék

Balatonfüred (50) bor (39) fesztivál (27) gasztro (47) Gyenesdiás (25) Hévíz (28) kép (21) Keszthely (25) koncert (21) programajánló (20) sport (21) Tihany (31) túra (47) videó (33) Zalakaros (22)
Címkefelhő

Tovább a Facebookra

2013.04.19. 15:05 balaton | peti

Festeticsek a Balaton régióban

keszthely_2.jpg

Ritkán gondolkodunk el azon, hogy a régi magyar nemesi családok, vajon honnan származnak, meddig vezethető vissza családfájuk. Engem mindig vonzott a régi történelem, az uradalmi kor, de azok családfáját még sosem néztem meg.

A Balaton régió legkiemelkedőbb nemesi családja, amely nagyon sokat tett a térség fejlődéséért a Festetics család volt, amelynek egyik ága még ma is él. A Festeticsek horvátországi, egészen pontosan turopoljei származásúak. Első ismeretes őse, János a 16. század végén említtetik. A család II. Mátyástól kapott nemesi címerlevelet. Magyarországon először Festetics Pál telepedett le a 17. század közepén. Családnevét Fersteticsként (esetleg Ferszetics, Firstatics) írták le. Előnevét a Tolna vármegyei Tolnáról vette, mégpedig úgy, hogy feleségül vette tolnai Bornemissza Erzsébetet, s vele kapta a tolnai birtokot is. Fia, szintén Pál (1639/1640–1720) dunántúli vicegenerális volt a család vagyonának megalapozója. Leszármazottai a későbbi időkben mind grófi rangot nyertek. Sőt, Festetics Tasziló 1911-ben magyar hercegi rangot is kapott főméltóságú címmel. A családnak két főága és több alága létezik, akik jelenleg Ausztriában élnek. Festetics XI. Pál a Festetics család legifjabb ágának jelenlegi feje. Édesapja Festetics Antal, édesanyja Gertrud Steindl, két leánytestvére van. Idős édesapja után jelenleg ő vezeti a család ügyeit.

Festeticsek munkásságuknak, a kultúráért és az oktatásért tett erőfeszítéseinek számos nyomát fedezzük fel a régióban, de a legismertebb közülük a Festetics kastély. A keszthelyi Festetics kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkoriban 34 termes épületet a 18. és 19. században háromszor átépítették, bővítették. Ma a 101 helyiségből álló barokk kastély egyike Magyarország 3 legnagyobb ilyen stílusban épített kastélyának.Bámulatos szépsége az elmúlt századokban is koronás főket, főhercegeket, diplomatákat, híres családok tagjait vonzotta ide.

A Festetics kastély napjainkban múzeum és konferencia központ egyben. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg. Jeles zenei rendezvényei évente megközelítik a százat. A Festetics kastély szobrokkal díszített nyugati homlokzatával szemben a francia kertben gyönyörködhetünk, mely mögött tízhektáros angolpark húzódik. A sétányok a park ős-öreg fái közt kanyarognak, köztük 400 éves is akad.

A régmúlt idők hangulatát bárki átélheti a Festetics család keszthelyi kastélyának gyönyörű termeiben, a hintó múzeumban, a vadászati kiállításon, vagy a tavaly átadott különleges virágokat bemutató pálmaházban. Ráadásul mindezt Balaton7 keretében kedvezményesen tehetjük meg. Azok a vendégek, akik bármelyik, a Balaton7-hez csatlakozott szálláshelyen szállnak meg 2013. május 10-20. között, 20% kedvezménnyel nézhetik meg a kiállításokat a szálláshelytől kapott szállásigazoló lap felmutatásával.

Szólj hozzá!

Címkék: kastély Keszthely Balaton7 Festetics kastély


A bejegyzés trackback címe:

http://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr855228046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu