Hirdetés

Óriás Balaton térkép

balaton terkep mini mod.jpg

A Balatonról

A Balaton szépsége időtálló. Különleges tájegységei és egyedülálló vize mindenkiben felejthetetlen emlékeket hagy. Emellett fontos a vízi turizmus, az aktív- és ökoturizmus, a szőlészet-borászat valamint a wellness is.

Leggyakoribb címkék

Balatonfüred (50) bor (39) fesztivál (27) gasztro (47) Gyenesdiás (25) Hévíz (28) kép (21) Keszthely (25) koncert (21) programajánló (20) sport (21) Tihany (31) túra (47) videó (33) Zalakaros (22)
Címkefelhő

Tovább a Facebookra

2013.04.14. 08:55 balaton | peti

A régmúlt őrzője

Szigliget.jpg

"Szigliget... A nyelvésznek ez a szó a régi szeg és liget vagy sziget (anno még sziget volt a mai félsziget) és liget szó összetételét jelenti, és azt, hogy ősi hely, ahol már a magyarság első idejében is lakhattak. A földtan tudósa a harmadkor-végi vulkánosság egyik tanújaként könyveli el a bazalttufával fedett dombokat, a történész a török- és kuruckori szabadságharcok egyik sokat emlegetett helyét látja benne, a természetjáró pedig a balatoni táj ezerszínű szépsége között is az egyik legszebbiket fedezi fel benne újra és újra. Kisfaludy Sándor dicsérete leng itt a dombok fölött." Így mutatja be ezt a bájos kis települést a község honlapja.

És mily igaz a fenti jellemzés. A Szigligeti Vár romja szomorú múltja ellenére is büszkén meredezik a hegyoldalon, hirdetve a régi korok dicsőségét. Látványa minden irányból lenyűgözi az embert, akár a tanúhegyek felől szemléli, akár a Balaton vízén ringatózó hajóról.

A szigligeti vár végvárként védte a Balaton vonalát a török háborúk alatt, több család is birtokolta (pl. a Lengyel család), de Török Bálint is volt itt várúr. Több, mint hétszázötven évvel ezelőtt épültek ezek a büszke falak, amelyeket, bármily' meglepő, a pannonhalmi bencések építettek - IV. Béla királyunk kérésére. Két év alatt készült el ez a jól védhető vár, mely  akkor még jóval kisebb volt, mint a romokból ma gondolnánk, hiszen a későbbi századokban folyamatosan építettek hozzá.

A 17. század végén villámcsapás érte a várat, amely miatt leégett. A falut ugyan elpusztította a török, de a várat nem tudta elfoglalni. A dicsőségét mégsem élvezhette sokáig, mivel a császár 1702-ben elrendelte a felrobbantását, amely megpecsételte további sorsát. Köveiből épültek fel a vár alatti szép nemesi kúriák.

A 239 m magas Várhegy tetején hosszan elnyúló, elromosodott épület helyreállítása folyamatos. Érdemes minden évszakban felkeresni a Szigligeti Várat, nyári időszakban várjátékok illusztrálják a régi idők tetteit. Ha május 10-17. között látogatunk el a várba, akkor 10%-kal olcsóbban nézhetjük meg a 11 és 16 órakor kezdődő várjátékokat.

Szólj hozzá!

Címkék: vár várjáték Szigliget Balaton7


A bejegyzés trackback címe:

http://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr535212954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu