Régi időkről mesél a Balatoni Múzeum

2013. április 05. 10:02 - balaton | peti


keszthely_balatoni_muzeum.jpg

A Balatoni Múzeum a Balaton régió legrégebbi múzeuma. Azon ritka múzeumi intézmények közé tartozik, amelynek otthont adó épület eleve múzeumnak épült. A XIX. század utolsó évtizedében, a millennium előkészületeinek jegyében vetődött fel egy balatonvidéki múzeum létrehozásának gondolata. 1925-28 között épült fel az egykori hercegi telken a neobarokk épület, Györgyi Dénes tervei szerint. A belső munkálatok ugyan még az 1930-as évek végéig elhúzódtak, ennek ellenére 1935-ben a gyűjteményeket már beköltöztették a múzeum falai közé. Elsőként a természettudományi kiállítás nyílt meg, később a régészeti anyagot mutatták be. Talán sokan nem is tudják, hogy a második világháború alatt hadikórháznak is helyet biztosított.

A sepsiszentgyörgyi, a keszthelyi és a sümegi múzeumok becsomagolt kiállítási anyagait 1945 márciusában vonatra rakták, s a zalaegerszegi vasútállomáson bombatámadás semmisítette meg a pótolhatatlan értékeket szállító szerelvényt. A kiürült múzeum hasznosítására különböző tervek születtek, de véglegesen csak az államosítás és az 1949-ben - még nagyrészt kölcsönzött tárgyakból létrehozott - állandó kiállítás szilárdította meg helyzetét. Ettől kezdve a múzeum újra fejlődésnek indult.

A 2009 második felében megnyílt új, állandó kiállítás korszerűsített installációval, újszerű szemléletmóddal tárja a látogatók elé a Balaton jelenkori és régi világát  A számos, különböző profilú időszaki kiállítás sok látogatót vonz, a szakgyűjtemények gyarapodása pedig többségében folyamatosnak mondható; jelenleg az összállomány eléri a 380 000 darabot.

Érdemes eljönni Keszthelyre és megnézni ezt a fantasztikus kiállítást, amely az “Év Múzeuma 2011” címet is elnyerte (erről bővebben itt olvashattok). Vendégek közül különös figyelmet fordítanak a gyermekekre és családjaikra, akiket játszósarkok, interaktív játékok várnak és mutatják be számukra a Balaton csodálatos világát. Az idős korosztály örömmel nosztalgiázik a régi képeken és kiállítási tárgyakon, a fiatalok pedig meg-meg mosolyogják a néhány évtizeddel ezelőtti fürdőéletet.

 Ha május 10-20, között a Balatonon jártok, mindenképpen keressétek fel a Balatoni Múzeumot, hiszen most a Balaton7 keretein belül kedvezményesen nézhetitek meg a kiállításokat.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr635189019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilvaszem 2013.10.23. 13:27:13

A Balatoni Múzeum egyik legkedveltebb része a retro hangulatú 70-es, 80-as éveket bemutató rész. Igazi úttörő tábor feeling és nosztalgikus hangulat fogad bennünket.
Érdemes egy virtuális sétát tennünk akár most is:
west-balaton.hu/-latnivalok/virtualis-seta-a-balatoni-muzeumban
süti beállítások módosítása