A Balaton-partot még hó borítja, de már a nyárt idézi a viharjelzők fénye

2013. március 29. 09:07 - balaton | peti

Fénykép0287.jpgA Balaton-parton is megtréfált minket a márciusi kemény tél. Korábban még sosem volt arra példa, hogy az elsősorban vitorlázóknak, horgászoknak és fürdőzőknek jelző balatoni viharjelzőrendszer első fényeit havas táj fogadta volna. Idén így történt.

Részt vettem az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatóján, amelynek keretében elindították a viharjelző rendszert a Balatonon. Nehogy bárki is elkezdjen sajnálni, hogy milyen szörnyű volt nekem egy ilyen unalmas konferencián ülni, mert, bármily’ furcsa is, olyan különleges információkat hallottam a viharjelzőrendszer technikájáról és szakmai hátteréről, amit egyszerű balatoni fürdőzőként nem is gondoltam volna. Néhány érdekességet szeretnék megosztani Veletek itt a blogon.

Nyilván sokan bosszankodtatok már azon, hogy ragyogó napsütés van, vagy csak kisebb felhők gyülekeznek az égen, mégis másodfokú viharjelzés van érvényben és ki kell menni a kellemes vízből. A tavalyi évtől három medencére osztották a Balatont viharjelzési szempontból, így sokkal pontosabban tudnak figyelmeztetni a közelgő viharra és sokkal ritkábban kapunk indokolatlan riasztást.

Az új viharjelzők, melyeket a képeken is láthattok (bevallom, én először azt hittem egy emeletes párolókészülék), és amelyek a keleti medencében lesznek kicserélve, már képesek 360° fokban fényjeleket adni, így a partról is lehet majd látni a viharjelzést.

szonda.jpgSzámos alkalommal panaszkodtak a fürdőzők, hogy nagyon vakító a viharjelző fénye. Ezt a problémát is megoldják az új lámpákkal, hiszen ezek fényereje már önszabályozó, azaz érzékeli, hogy nappal van-e, vagy éjszaka, borús-e az idő, vagy ragyog a nap, s ehhez mérten fogja a fényerejét beállítani.

Az új lámpák fejlesztésénél nagy gonddal jártak el, a helyi viszonyokat vették figyelembe. Kifejlesztettek egy lámpát kifejezetten a Balatonra. A neve is ezt tükrözi: Lake Balaton. Persze küllemre inkább úgy néz ki, mint egy űrszonda.

A Balaton partján sétálgatva nem is hinnénk, milyen hirtelen tudnak lecsapni a szeszélyes viharok. Mindenki vigyázzon magára, szeretteire, hogy valóban jó élménnyel érjen végett a nyaralás!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr755179313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása