Vizek napja

2013. március 19. 17:10 - balaton | peti

DSC_0400.JPG
Március 22-e a vizek világnapja. Több mint 20 éve ezen a napon külön figyelmet szentelünk Földünk egyik legértékesebb kincsének, a víznek. Ilyenkor különféle programok, rendezvények, előadások igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy ezt az értéket igenis óvni, védeni kell, mert nélküle mi sem létezhetnénk.


2013 a Vízi Együttműködés Nemzetközi Éve is, így eme jeles nap még kiemelkedőbb figyelmet kap, mint a korábbi években. Nincs ez másként a Balaton régióban sem, számos program és szabadidős esemény kerül megrendezésre ennek keretein belül.

Március 22-én, pénteken Hévízen - ahol aztán igazán tudják, mekkora érték a víz - a Festetics téren a "Víz alatt" elnevezésű Búvárfotós Országos Bajnokság díjnyertes alkotásai lesznek láthatók. Este 6 órától a városi könyvtárban dr. Bergmann Annamáriának, a hévízi fürdő reumatológusának előadása lesz meghallgatható "Kincses-víz - Vízkincs címmel": Ezt követően termál- és ásványvizek kóstolására lesz lehetőség, illetve szintén a víz jegyében meghallgathatjuk Kövi Szabolcs zenei estjét is .

A zalakarosi fürdőben számos wellness kedvezmény 50%-os kedvezménnyel vehető igénybe március 23-án, szombaton. Ezen kívül délelőtt aquafitness-szel, délután pedig masszázsbemutatóval egybekötött egészségmegőrző nyílt nap vár minden érdeklődőt. Bővebb információt itt találtok.

Március 24-én, vasárnap Gyenesdiáson szintén ehhez kapcsolódva a Diási Játékstrandon a Nők a Balatonért Egyesület tagjai rendezik meg az immár hagyományosnak mondható Víz napi Balcsi partit. A délután 3 órakor induló programok között található Balaton-koszorúzás, ökológiai lábnyom-számítás, víztakarékossági tippek bemutatása, valamint számos vízhez kötődő játék. A részletes programot itt találjátok.

Egy ilyen eseményen természetesen a régió nemzeti parkja sem maradhat tétlen, az alábbi előadással kedveskedik az érdeklődőknek: PaNaNet előadás és terepi program a Víz Világnapja alkalmából
(PaNaNet projekt: Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013)

A program szerint először egy előadást lehet meghallgatni a víz szerepéről, a Föld vízkészletéről, valamint a Kis-Balaton múltjáról, jelenéről és jövőjéről (vetítés időtartama: 1 óra), majd közös látogatást lehet tenni a Diás-szigetre (időtartama: 1,5 óra). A rendezvény előadója Duráncsik Éva - a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai referense lesz.
Kezdési időpont: március 22., 9 óra és 13 óra
Helyszín: Kis-Balaton Kutatóház, Fenékpuszta
A részvétel térítésmentes, de előzetes jelentkezés szükséges hozzá az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
Telefon: +36 30 664 0404, E-mail:
bfnp.kisbalaton@gmail.com

Végül, de nem utolsó sorban két túráról is beszámolhatok, melyek szintén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében kerülnek megrendezésre (igaz az egyik kilóg a Balaton régióból, de úgy gondolom, ennyi belefér :-)).A túrákról bővebben az alábbi elérhetőségeken tájékozódhattok:

Víz Világnapja – Hévízi láp túra 
Időpont: március 22., péntek, 13.50
Helyszín: Hévízgyógyfürdő főbejárat
Információ: Csiszár Viktor +36 30 406 7977
térítésmentes

Víz Világnapja – Hódok nyomában a Kerka-mentén
Időpont: március 23., szombat
Helyszín: Iklódbördőce, vasútállomás
Információ: Lelkes András +36 30 491 0067

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr575148417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása