Ti ezt tudtátok? - Balatoni érdekességek 1.

2013. január 10. 15:16 - balaton | peti

Soós_Lajos_emlékoszlop_-_Balatonkenese_2012_(1).JPG
 

         "Szép Balaton én csak hozzád vágyok
           Ringasson el a Te habos ágyod.
           Itt boruljon rám az örök éjjel,
           Te takarj be bársonyos fövénnyel,
           Te suttogd el hajnali szellőnek,
           Alkonyattal vándorló felhőnek,
           Csillagos ég hulló harmatának:
           Mért szaggatta e szívet - a bánat."

Soós Lajos sorai ezek, s a tiszteletére emelt emlékoszlopon olvashatók, mely a balatonkenesei löszfal legmagasabb pontján áll. (A "hegyet" is róla nevezték el, ezt már korábban is említettem.) A XIX. század tragikus sorsú költője Balatonkenesén van eltemetve, ahol számtalanszor megfordult édesanyja látogatása végett. Talán ezért is jelenik meg műveiben oly gyakran a Balaton.

 

Szomjukat olthatják és szintén egy emlékművet láthatnak azok a kíváncsi kirándulók, akik ellátogatnak a Somogyvártól nem messze található Kapuvár-hegyi forráshoz. A helyiek sokáig gyógyító erőt és csodatévő hatást tulajdonítottak a tiszta vizű Szentesica forrásnak, a legenda szerint pedig Szent István király itt mosta meg a kezét, miután legyőzte Koppányt. Ennek állít emléket 2001 óta az itt felállításra került emlékmű.

 

A Balaton partján számos kikötő található. De ezek közül vajon melyik a leghosszabb?
A helyes választ a déli parton kell keresnünk, e cím büszke birtokosa ugyanis Fonyód. A móló 1897-ban épült, amelyet tervezője, Scholcz Gyula műszaki főtanácsos igen helyes esztétikai szépérzékkel a Gulács-hegy merőleges középvonalának irányított. Ezt a kövekből felhányt mólót 1906-ban átépítették, majd hullámtörő létesítésével kialakították a mai korszerű kikötőt , melynek hossza 464 méter.

balaton_2_vágott.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr215010189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása