Táncoló rénszarvasok Vonyarcon

2012. november 26. 10:28 - balaton | peti

kolbászsütés.jpg

 

A hétvégén Vonyarcvashegyen Katalin-napi disznóvágást tartottak. Mi is ellátogattunk, hogy megnézzük miként is zajlik egy ilyen falusias esemény. A jól megérdemelt pihenőnapomból azért valamicskét megtartottam magamnak, így a hajnali bökésen még nem voltunk jelen, de az ott tartózkodásunk alatt is jócskán volt történés.

 

Az már érkezésünkkor látszott, hogy tipikus falusi rendezvényen fogunk részt venni. Nagyon sokan gyűltek össze az iskola udvarán – legalábbis a település méreteihez képest. A hangulat igen vidám volt, mindenhol ismerős arcok köszöntötték egymást, mindenki ismert mindenkit. Kiváló alkalom nyílott elfeledett barátságok felelevenítésére, nézeteltérések félresöprésére, kis ismerkedésre és természetesen táncra is. Ennek megfelelően a színpadon fáradhatatlanul húzta a talpalávalót egy ilyen rendezvényekre specializálódott zenész, lehetetlen volt kifogni rajta a kívánságokkal.

 

A szórakozás mellett azonban véresen komoly események is zajlottak – és ezzel nem a hurkatöltésre gondolok :-) A Katalin-napi disznóvágás fő attrakciója ugyanis a kolbászkészítő verseny volt. A küzdelem több mint 20 csapat nevezésével zajlott, itt látszott, hogy a rendezvény azért jócskán túlnőtte a település határait, hiszen Tapolcáról, Keszthelyről vagy Reziből is érkeztek csapatok. Könnyű volt őket megkülönböztetni, mivel minden formáció egyedi mintás köténnyel szerepelt. Kedvencem egy lány csapat volt, melynek tagjai rénszarvas agancsot hordtak és végig táncolták a kolbászkészítés minden fázisát, de rajtuk kívül találkoztam rendőrökkel, szakácstanoncokkal, villanyszerelőkkel és természetesen helyi baráti társaságokkal is.

 

sonka.jpgAz egész helyet belengte a sült kolbász, házi rétes és forralt bor illata, hiányoztak viszont a disznóvágással járó nehéz szagok (zsírsütés, béltisztítás, stb.), így azok is bátran kilátogathattak, akik ezeket esetlegesen nem kedvelik, disznótorra csak Dezső (a malac – a szerk. ) egyik fellógatott sonkája emlékeztetett, melyet a délután folyamán elárvereztek. Hasonló sorsra jutott a pénteki süteménykészítő verseny díjnyertes alkotása is, mely egy hatalmas grillázstorta volt. A rendezvény fénypontját a kolbászverseny eredményhirdetése jelentette, melyet a zsűri Benke László olimpiai bajnok mesterszakács és –cukrász vezetésével tartott meg. Ő az elkészült pályamunkák megdicsérése mellett számos hasznos tudnivalóval látta el a versenyzőket, melyekből megtudhatták, hogy a kolbászba nem kell majoránna, kömény csak őrölve kerülhet bele, illetve sütésnél mire kell odafigyelni. Úgy gondolom így a disznóvágási szezon kezdetekor ezek a tanácsok mindenkinek jól jöhetnek. A rendezvény tombolasorsolással zárult, valamint vacsorával azoknak, akik addig még nem ették degeszre magukat. Én nem voltam köztük… :-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr444925914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása